bliski istokSirijavijesti

Sirija: Oslobađanje okupirane Golanske visoravni od Izraela je naš prioritet

IRIBINA – Stalni predstavnik Sirije u UN-u, Bašar Al-Džafari, rekao je da njegova zemlja ima pravo da oslobodi Golansku visoravan od izraelske okupacije, dodavši da povratak sirijskog suvereniteta na to područje ostaje prioritet za vladu u Damasku.

„Izraelski režim je okupirao arapske teritorije, uključujući i sirijsku Golansku visoravan, u proteklih 35 godina u flagrantnom kršenju Povelje UN-a i međunarodnih zakona“ – kazao je on na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a u vezi sa situacijom na Bliskom istoku putem videopoziva.

Sirijski zvaničnik osudio je režim u Tel Avivu zbog sistematskog kršenja međunarodnog zakona i ljudskih prava u okupiranim teritorijama, uključujući ograničenja na kretanja lokalnog stanovništva, demoliranje kuća i destrukciju prirodnih resursa.

On je dodao i da je podrška Vašingtona Tel Avivu dosegla nezapamćeni nivo, što se očituje u odlukama američkog predsjednika da Jerusalem Al-Kuds prizna da izraelsku prijestolnicu i prizna „izraelski suverenitet“ nad Golanskom visoravni u martu 2019.god.

Džafari je osudio izraelski raketni napad na jugu Damaska koji je izveden u ponedjeljak navečer, nazvavši ga još jednim očajničkim pokušajem da se podigne moral posljednjim džepovima tekfirijskih terorističkih skupina.

Show More

Related Articles

Back to top button