iranvijesti

Iran se neće miješati u odnose Iraka i SAD, ali očekuje da Iračani shvate šta je Amerika

Vrhovni iranski lider ajatullah Sejjid Ali Hamenei tokom susreta s iračkim premijerom Mustafom Al-Kazimijem istakao je da se Iran protivi svemu što slabi Irak te da su stavovi Amerikanaca i Iranaca po pitanju Iraka sasvim oprečni.

Na sastanku koji je održan jučer popodne u Teheranu, vrhovni iranski lider je kazao da se Islamska Republika ne namjerava miješati u unutrašnja pitanja Iraka i želi da ta zemlja bude nezavisna, ujedinjena i snažna.

„Zasigurno, Iran se protivi svemu što dovodi do slabljenja iračke vlade. Naravno, stavovi Amerikanaca o Iraku su sasvim oprečni našim stavovima jer je Amerika u pravom smislu te riječi neprijatelj i ne slaže se s nezavisnim, snažnim Irakom s vlašću koju podržava većina građana“ – kazao je ajatullah Hamenei i dodao da Amerikancima nije važno ko se nalazi na mjestu premijera Iraka već da oni žele vladati kao što je bilo slučaj nakon pada režima Sadama Huseina.

„Iran se neće miješati u odnose Iraka i Amerike, ali očekuje da irački prijatelji shvate šta je Amerika i da znaju da je njeno prisustvo u bilo kojoj zemlji izvor nemorala, destrukcije i uništenja. Islamska Republika Iran očekuje da će se odluka vlade, građana i parlamenta Iraka u vezi s povlačenjem američkih vojnih snaga sprovesti u djelo jer je njihovo prisustvo izvor nesigurnosti“ – kazao je navodeći atentat na generala Kasima Sulejmanija i Ebu Mehdija Muhandisa kao primjer posljedica američkog vojnog prisustva u Iraku, prenosi Sahar TV.

„Oni su ubili vašeg gosta u vašoj kući, a zatim jasno priznali taj zločin. To nije mala stvar. Islamska Republika Iran to nikada neće zaboraviti, i zasigurno će uzvratiti udarac Amerikancima“ – kazao je iranski lider iračkog premijeru.

On je također kazao da razum, vjera i iskustvo nalažu da odnosi Irana i Iraka na svim poljima budu još više unaprijeđeni, uprkos negodovanju i protivljenju određenih strana, na čelu kojih je SAD.

„Ni u kom slučaju se ne treba plašiti Amerike, jer ona ne može učiniti ništa“ – poručio je ajatullah Hamenei Al-Kazimiju.

Show More

Related Articles

Back to top button