bliski istokiranvijesti

Teheran od Bagdada nije tražio posredovanje kod Rijada ili Vašingtona

IRIBINA – Irački parlamentarni zastupnik istakao je kako Teheran nije zatražio da Bagdad odigra posredničku ulogu između njega i Vašingtona ili Rijada.

Al-Faez, član iračke parlamentarne komisije za inostrane poslove danas je u razgovoru za radio Sputnjik odbacio nagađanja da je Teheran od Bagdada zatražio da odigra posredničku ulogu između Irana i Sjedinjenih Američkih Država ili Saudijske Arabije.

„Irak je bio taj koji je učinio taj potez kako bi sačuvao region od sukoba koji nemaju dobar kraj. Irak pokušava da istakne svoju uravnoteženu ulogu u regionu“ – kazao je on.

Prema njegovim riječima, tokom jučerašnje posjete šefa iranske diplomatije, Mohammada Džavada Zarifa Iraku, jedna od tema koja je bila analizirana je i neslaganje Irana s Amerikom, odnosno sa Saudijskom Arabijom, koje imaju negativne posljedice po Irak.

Kao cilj Zarifove posjete Bagdadu, on je naveo analiziranje slučaja atentata na iranskog antiterorističkog generala Kasima Sulejmanija, kao i jačanje ekonomske i kulturne saradnje dvaju zemalja.

Show More

Related Articles

Back to top button