svijetvijesti

Egipatski parlament odobrio slanje vojske u Libiju

Taj potez bi mogao da dovede u direktan sukob Egipat i Tursku, koji podržavaju suprotstavljene strane u libijskom ratu

Egipatski parlament je u ponedjeljak jednoglasno odobrio raspoređivanje trupa izvan zemlje, postavljajući temelje za moguću vojnu intervenciju u Libiji.

U izjavi parlamenta se navodi da pripadnici egipatskih oružanih snaga mogu biti upućeni u borbene misije izvan granica Egipta radi odbrane egipatske nacionalne sigurnosti u borbi protiv “zločinačkih milicija i terorističkih grupa”, prenosi  Press TV.

Ova odluka je uslijedila nakon što je egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi zaprijetio da bi Kairo mogao da interveniše u susjednoj Libiji.

Taj potez bi mogao da dovede u direktan sukob Egipat i Tursku, bliske američke saveznike koji podržavaju suprotstavljene strane u libijskom ratu.

Snage libijske Vlade nacionalnog jedinstva koju podržava UN približavaju se strateškom priobalnom gradu Sirt u Libiji, za kojeg je Al Sisi rekao da predstavlja “crvenu liniju” za Kairo.

Egipatska intervencija bi dodatno destabilizovala naftom bogatu Libiju.

U Libiji vlada haos od 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen njen dugogodišnji lider Moamer Gadafi, nakon operacije NATO-a.

Sukob je eskalirao u regionalni proxy rat, kojeg su potakle strane sile nagomilavajući u tu zemlju oružje i plaćenike.

Napetosti su još više eskalirale prošle godine kada je Libijska nacionalna vojska sa generalom Khalifom Haftarom krenula prema Tripoliju kako bi zauzela grad.

Vlada u Tripoliju koju podržava UN ima podršku Turske, dok Libijsku nacionalnu vojsku sa sjedištem u Bengaziju podržavaju Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Show More

Related Articles

Back to top button