iranvijesti

Iranski ambasador: Iran nikada neće pokleknuti pred Amerikom

Iran nije zatvorio vrata diplomatije, Rohanijeva administracija vjeruje u konstruktivnu interakciju sa svijetom

Iranski ambasador u Portugalu Morteza Damanpak Jami izjavio je da je Iran usvojio politiku maksimalnog otpora naspram američke politike maksimalnog pritiska i da nikada neće pokleknuti pred SAD-om.

On je u intervjuu za novinsku agenciju Lusa u četvrtak rekao da je sporazum o nuklearnom programu primjenjiv čak i u odsustvu SAD-a jer se ostale strane nisu povukle.

Međutim ako se SAD vrate sporazumu, Iran će biti spreman da zajednički radi na njegovom provođenju, rekao je.

Podsjećajući da je nuklearni sporazum simbol pobjede pregovaranja, Jami je naveo da Iran nikada nije zatvorio vrata diplomatije i da Rohanijeva administracija vjeruje u konstruktivnu interakciju sa svijetom, prenosi IRNA.

To pitanje je glavni stub iranske vanjske politike i Iran vjeruje da je potrebna pozitivna interakcija s međunarodnom zajednicom, a nuklearni sporazum je dokazao tu tvrdnju.

Podsjetivši da tri evropske države službeno nisu napustile sporazum, iranski ambasador je rekao da se one ne bi trebale povinovati  američkim naredbama i da bi trebale zadržati nezavisnost.

U trenutnim okolnostima nema mjesta za razgovore s Trampovom administracijom koja je Iranu zatvorila vrata diplomatije i pokrenula politiku maksimalnog pritiska, kazao je.

Ambasador je dalje napomenuo da Iran očekuje od Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) da ostane nepristrasna i izbjegne politiziranje.

U decembru 2015. godine tadašnji generalni direktor IAEA objavio je izvještaj u kojem se navodi da nema neriješenog pitanja u pogledu mogućih vojnih dimenzija iranskog nuklearnog programa i da je taj dosije zatvoren.

Članovi IAEA ne bi trebalo da se obaziru na lažne optužbe već da djeluju na osnovu tehničkih dokumenata, rekao je.

Iranski ambasador rekao je da su sankcije dvostruko opterećenje za iransku ekonomiju a  da je epidemija koronavirusa pridonijela teškoj situaciji za narod.

Show More

Related Articles

Back to top button