bliski istokislamsvijetvijesti

Islamski ummet mora ustati u odbranu Al-Akse i Časnih Harema

IRIBINA – Udruženje uleme Jemena pozvalo je islamski ummet da prihvati odgovornost odbrane džamije Al-Aksa i Časnih Harema od cionističke i saudijske agresije.

Prema izvještaju iranske novinske agencije Fars, jemenska ulema je u četvrtak održala seminar na temu „Odgovornost ummeta naspram islamskih svetinja“ i pozvala islamske narode da preuzmu odgovornost odbrane Al-Akse u Istočnom Jerusalemu (Kudsu) i Časnih Harema u Mekki i Medini od agresije cionističkog režima i Saudijske Arabije.

Na seminaru je bilo kakvo zbližavanje s cionističkim režimom i normalizacija odnosa s Tel Avivom nazvano historijskom sramotom, te je istaknuto da islamska ulema i učenjaci moraju odigrati svoju ulogu u jačanju borbe protiv nepravde i tiranije.

Jemenska ulema je u svom saopštenju kazala da odbranu palestinskog pitanja i pokreta otpora smatra šerijatskom obavezom i vjerskom dužnosti muslimana i njihovih vlasti.

Također, Udruženje je osudilo stravične zločine saudijske koalicije u Jemenu ove sedmice, u kojima je poginulo preko 25 civila, uglavnom žena i djece.

Show More

Related Articles

Back to top button