Sirijasvijetvijesti

U Siriji uhvaćeni teroristi koji su obučavani da koriste američko oružje i špijuniraju

IRIBINA – Trojica pripadnika grupe Magavir el Saura, koji su privedeni i odvedeni u sirijski grad Tadmor kod Palmire, rekla su da su dobili zadatak da prikupljaju informacije o ruskim i iranskim objektima, te da su ih Amerikanci obučavali da koriste oružje.

„Mi pripadamo organizaciji Magavir el Saura. Naša grupa sastojala se od osam ljudi: sedam boraca i jednog posrednika koji se bavio švercom i prevozom ljudstva i droge. Išli smo motociklima da izvršimo zadatak i naletjeli na minsko polje“, ispričao je jedan od privedenih militanata, Džasem el Ali.

Prema njegovim riječima, nekoliko ljudi poginulo je kada je grupa naletjela na minu.

„Izgubili smo se i nismo znali gdje da idemo, jer je posrednik poginuo i počeli smo da tražimo izlaz, nastavili smo da se krećemo. Tada smo zarobljeni, a sirijske trupe su nas dovele ovamo“, dodao je on.

Militant je istakao da je zadatak oružane grupe bio prikupljanje informacija.

„Poslali su nas da izvršimo zadatak u provinciji Raka, u gradu El Mansura… Trebalo je da prikupimo informacije o ruskim, iranskim i sirijskim objektima“, rekao je pritvoreni borac, objašnjavajući da je grupa putovala iz sela El Tanf.

Za ovaj zadatak dobili su od nalogodavaca nekoliko hiljada dolara.

Dobili smo nekoliko hiljada dolara da izvršimo zadatak, ali sav novac bio je kod komandanta grupe Jazana. On je poginuo u eksploziji mine i izgubili smo sve“, rekao je drugi militant, Abdulah el Mišuat.

Kod uhvaćenih militanata pronađeni su automati, granate, velika količina municije, kao i novac i droga. Sirijske obavještajne agencije provjerit će njihove iskaze i pokušati da utvrde njihovu umiješanost u druge ilegalne operacije.

Osim toga, jedan od uhvaćenih militanata naveo je da je prolazio obuku pod nadzorom američkih instruktora.

„Američki instruktori su nas obučavali da rukujemo svim vrstama oružja. Svo oružje bilo je američke proizvodnje. Vidio sam američke instruktore, oni dolaze na obuku, ali samu obuku drže Sirijci. Amerikanci sa strane posmatraju, provjeravaju i procjenjuju napredak obuke. Obuka je bila teška, trajala po dva-tri sata, ne manje“, ispričao je on.

Show More

Related Articles

Back to top button