svijetvijesti

Saudijska Arabija dozvolila neprikladno i provokativno modno snimanje u pokrajini Medine

IRIBINA – Kontroverzno snimanje predstavlja dio derije reformi koje Kraljevina implementira u proteklim godinama da bi „otvorila ekonomiju prema međunarodnom turizmu i modernizaciji“.

Saudijska Arabija izazvala je kontroverze i osude nakon što je otkriveno da je dala dozvolu modnom časopisu Vogue Arabia da izvede neprikladno i izazovno snimanje međunarodnih modela na historijskoj lokaciji Al-Ula u pokrajini Medina.

Vogue Arabia je saudijsko izdanje američkog modnog magazina Vogue, a u spornom photoshootingu učestvovale su manekenke poput Kate Moss, Candice Swanepoel, Amber Valletta, Xiao Wen i Alek Wek.

Na fotografijama, one nose odjeću koju muslimani smatraju neprikladnom i u suprotnosti s islamskim načelima čednosti  i morala. Iako je lokacija udaljena oko 300 km od svetog grada Medine, ona se ipak nalazi u istoj pokrajini, te mnogi smatraju da saudijske vlasti to nisu smjele dozvoliti.

Kontroverzno snimanje je dio serije reformi koje Kraljevina implementira u proteklim godinama kako bi se otvorila prema međunarodnom turizmu i modernizaciji. Takve reforme, koje uključuju smanjenje autoriteta vjerske policije, ukidanje ograničenja miješanja muškaraca i žena, kao i ukidanje zahtjeva da žene nose široku odjeću. Sve to dio je vizije Saudijske Arabije koja bi se trebala ostvariti do 2030.god.

 

Show More

Related Articles

Back to top button