svijetvijesti

SAD potpuno odgovorne za saudijsku vojnu agresiju nad Jemenom

IRIBINA – Glasnogovornik oružanih snaga Jemena osudio je Sjedinjene Američke Države i nazvao ih zavjerenikom saudijske agresije protiv te zemlje.

On je rekao da Vašington naoružava režim u Rijadu i njegove regionalne saveznike, određuje im ciljeve i da je uključen u političku prikrivanje njihovih činova agresije.

„Tokom proteklih dana, jemenske oružane snage otkrile su velike količine američke municije na položajima saudijskih plaćenika, odanih bivšoj jemenskoj vladi, prilikom vršenja operacija čišćenja u pokrajinama Ma’rib i Al-Bejda“ – kazao je jemenski general Jahja Sari.

„Oružje je na sebi imalo logo takozvane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)“ – rekao je jemenski general i dodao da ta organizacija podržava i finansira organizacije u Jemenu s ciljem prikupljanja povjerljivih informacija pod izgovorom humanitarnih aktivnosti.

Glasnogovornik je također kritikovao jemenske vlasti zbog dozvoljavanja SAD i međunarodnim organizacijama da djeluju u toj siromašnoj arapskoj zemlji, naglašavajući da neke od tih agencija pomažu neprijateljima u prikupljanju informacija.

 

Show More

Related Articles

Back to top button