svijetvijesti

U Bagdadu ubijen vodeći irački sigurnosni stručnjak

IRIBINA – Vodeći irački sigurnosni analitičar i savjetnik vlade ubijen je ispred svoje kuće u iračkog prijestolnici Bagdadu, što je izazvalo bijes građana i osude visokih državnih zvaničnika.

Trojica napadača na dva motocikla pucala su u Hišama Al-Hašemija (47) s udaljenosti od nekoliko metara u ponedjeljak, kada je izašao iz svoje kuće u distriktu Zajouna na istoku Bagdada i htio da uće u svoj automobil.

Hašemi je ranjen te je pao iza auta, ali je napadač zatim prišao i ispalio mu četiri metka u glavu.

Neki irački mediji izvijestili su da je teroristička skupina ISIL preuzela odgovornost za napad putem naloga na Twitteru, koji su povezani s tom tekfirijskom grupom.

Hašemi je bio poznat po svojim stavovima i člancima o politici, ISIL-u i ulozi dobrovoljnih snaga u Iraku. Bio je poštovan sigurnosni analitičar koji je savjetovao i bivšeg iračkog premijera Haidera Al-Abadija, a neformalno i novog premijera Mustafu Al-Kazimija.

Vijest o ubistvu izazvala je bijes među iračkom elitom, građanima, novinarima i političarima. Nekoliko iračkih zvaničnika, kao i Jedinice narodne mobilizacije (Hašd Al-Ša’bi), službeno su osudili atentat.

Iračko ministarstvo unutrašnjih poslova pozvao je na formiranje istražne komisije u vezi s incidentom.

 

Show More

Related Articles

Back to top button