islamSirijasvijet

Hezbollah i Hamas zajedno protiv izraelske otimačine zemlje

IRIBINA – Palestinski i libanonski pokreti otpora, Hamas i Hezbollah, osudili su izraelski plan aneksije većih dijelova okupirane Zapadne obale i nazvali ga agresijom nad palestinskim narodom, pozivajući na ujedinjeni front protiv te otimačine zemlje, koju podržava SAD.

U pismu generalnom sekretaru Hezbollaha, Sejjidu Hasanu Nasrullahu, Ismail Hanije, čelnik političkog biroa Hamasa, istakao je smrtne opasnosti koje Izrael predstavlja po palestinsko pitanje, saopštio je Hezbollah.

„Palestinski narod sposoban je da se suprotstavi tom planu“ – navodi se dalje u saopštenju i poziva arapske i muslimanske narode, kao i sve slobodne narode na svijetu da učine brze korake na zaustavljanju agresije izraelskog okupatora.

Dvije grupe ponovile su svoj zajednički stav po pitanju najnovije izraelske spletke.

Cionistički premijer Benjamin Netanjahu ranije je odredio 1. juli kao datum za početak sprovođenja plana o aneksiji, ali je potez odgođen zbog unutrašnjih neslaganja u Tel Avivu, dok se čeka zvanično zeleno svjetlo iz Vašingtona.

U međuvremenu, u Palestini i širom svijeta održavaju se demonstracije protiv ilegalnog nastojanja režima u Tel Avivu da pripoji dodatne dijelove palestinske teritorije.

Show More

Related Articles

Back to top button