bih

Hiljade posjetilaca na Ajvatovici

IRIBINA  Uprkos pandemiji koronavirusa na platou Ajvatovice kod Prusca okupilo se više hiljada posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi prisustvovali obilježavanju 510. kulturno-vjerske manifestacije Dani Ajvatovice.

Osim građana BiH, na najveće dovište muslimana u Evropi, stigli su i ljudi iz drugih zemalja.

Program je počeo polaskom konjanika iz Prusca, nakon čega je upriličen i prolazak imama i bajraktara kroz stijenu Ajvaz-dede, za koju se veže priča stara više stotina godina. Prema toj priči Ajvaz dedo je 40 dana klanjao nakon čega je stijena pukla, a voda potekla te čitav Prusac snabdjela vodom.

Ovogodišnja manifestacija, prema riječima muftije travničkog Ahmeda Adilovića, zbog pandemije koronavirusa održana je s puno manjim brojem programskih sadržaja.

“Na ovom mjestu se prisjećam velikana ovog područja, Ajvaz dede, Hasan Kjafije Prušćaka i Mustafe Prušćaka i drugih šehida, a sve njih veže jedna stvar, a to je dobrobit za zajednicu i društvo, rad za korist drugih ljudi. Sve nas to uči da ne budemo sebični i da gledamo na svoju braću, porodicu, šta im je potrebno i kako im možemo pomoći i po uzoru na njih, moramo se upitati i sami šta možemo učiniti da nam omladina ne odlazi i da napravimo sretniju budućnost”, kazao je Adilović.

Show More

Related Articles

Back to top button