bliski istok

Emirati posreduju u slanju izraelskog oružja Haftaru

iribina  – Autor palestinskog porijekla u svom članku otkriva da su Ujedinjeni Arapski Emirati posredovali u slanju izraelskog oružja snagama libijskog generala Halife Haftara.

Rashad Abu Shavar u listu Sawt Al-Aruba, koji se štampa u Sjedinjenim Američkim Državama, tvrdi da su Emirati imali ulogu u slanju oružja proizvedenog od strane cionističkog režima snagama koje se u Libiji bore protiv međunarodno priznate vlade u Tripoliju.

Palestinski autor prenosi izjave nekoliko izvora i piše kako Abu Dabi šalje avione u Tel Aviv pod izgovorom slanja pomoći Palestini, kako bi njima dostavio izraelsko naoružanje snagama pobunjenog libijskog generala.

Palestinska samouprava odbila je prihvatiti pomoć koja je iz Emirata stigla na izraelski aerodrom Ben Gurion, bez prethodnih konsultacija i koordinacije s palestinskim vlastima, a avione koji iz UAE stižu u Izrael nazvala „zaraženim“.

Abu Shavar u svom članku poziva na otkrivanje istine o odnosima između Izraela i Emirata narodima regionalnih zemalja.

Ranije je ambasador Emirata u Sjedinjenim Američkim Državama, Jusuf Al-Utaiba, u svom članku za izraelski list Jediot Aharonot pisao o sigurnosnoj, ekonomskoj i kulturnoj saradnji arapskog svijeta s Tel Avivom i otkrio da su „Emirati usvojili planove u kojima Izraelu daju brojne ustupke“, te ustvrdio kako bi Emirati mogli biti spona Izraela s arapskim, i cijelim svijetom.

Emirati nemaju službene diplomatske veze s Izraelom, no u posljednje vrijeme jasna su nastojanja za normalizacijom odnosa između Abu Dabija i Tel Aviva.

IZVOR

Show More

Related Articles

Back to top button