bliski istok

Hamas uputio pisma desetinama islamskih zemalja da hitno pomognu Palestinu

   IRIBINA   -Šef političkog ureda palestinskog pokreta Hamas uputio je poruke za više od 40 islamskih zemalja i zatražio hitne korake u borbi protiv cionističkog plana aneksije Zapadne obale.

Ismail Hanije je od arapskih i islamskih zemalja zatražio da hitno pomognu Palestini, nazivajući namjeru cionističkog režima Izraela da pripoji još dijelova palestinske teritorije „novim u nizu zločina okupatorskog režima i pokolja koje je počinio nad palestinskim narodom i drugim narodima u regionu“.

On je kazao da je najnoviji plan o aneksiji istinska opasnost po sadašnjost i budućnost Palestine, kao i cijele arapske i islamske zajednice.

Hanije je od islamskih zemalja zatražio hitno održavanje sjednice za podršku palestinskom stavu i odbacivanje svih projekata izgradnje cionističkih naselja, judaizacije Kudsa i Zapadne obale, zavera protiv Palestine pod pokroviteljstvom SAD, te je pozvao na osnivanje političke, diplomatske, ekonomske i medijske mreže za podršku palestinskom nacionalnom projektu zasnovanom na prirodnom pravu Palestinaca da oslobode svoje teritorije i osnuju nezavisnu državu s Kudsom kao prijestolnicom.

Palestinski zvaničnik je normalizaciju odnosa nekih arapskih zemalja s Tel Avivom nazvao neoprostivom greškom i kazao:

„Cionistički režim je zloupotrijebio normalizaciju odnosa s nekim arapskim i islamskim zemljama i iskoristio ih za paravan za sprovedbu okupatorskih planova“.

Na kraju dopisa, lider Hamasa je upozorio da palestinski narod neće sjediti skrštenih ruku naspram cionističkih planova, te izrazio spremnost za sastanke s palestinskim zvaničnicima radi usaglašavanja jedinstvenog nacionalnog programa.

IZVOR

Show More

Related Articles

Back to top button