bliski istok

Sadr: Neka Amerika povuče svoje snage iz drugih zemalja, počev od Iraka

IRIBINA  – Lider iračke političke struje Sadr, Mukteda Sadr, je u svom obraćanju pred početak strateških pregovora između Vašingtona i Bagdada, rekao da bi SAD trebale povući svoje vojne snage iz te zemlje.

„Amerika želi ojačati svoju dominaciju nad cijelim svijetom, kako bi joj cijeli svijet bio poput jednog sela“ – kazao je on i dodao da se iz pojma globalizacije zaključuje to da bi sve, čak i odluke, trebalo biti na svjetskom nivou, te da bi se svi trebali povinovati onome što kaže jedna osoba ili jedna velesila.

Držeći govor u džamiji u Kufi, Sadr je kazao da se Amerika smatra prvim izvoznikom odluka, tehnologije, naučnog i kulturnog napretka, a zatim ponižava ostale zemlje i traži da joj se povinuju.

„Zaboravljajući Boga i Stvoritelja univerzuma, kojemu se klanjaju cijeli svijet i stvorenja na njemu, umislila je da je jedini vladar na svijetu“ – kazao je irački lider osvrćući se na demonstracije u Americi koje su „progutale američke tvrdnje o slobodi i demokratiji“.

On je istakao da je neophodno da Amerika promijeni svoje neprijateljske i umišljene stavove, prije svega naspram vlastitog naroda, a zatim i naspram svih naroda na svijetu i da povuče svoje okupatorske snage iz svih zemalja, počev od Iraka.

Show More

Related Articles

Back to top button