svijet

Venecueli treba još iranskog goriva

 

  IRIBINA    Venecuela je saopštila da planira uvesti još benzina i aditiva iz Irana, nakon što je primila pet pošiljki goriva iz te zemlje, dok se suočava s američkim sankcijama.

Argus Media je prenijela izjavu zvaničnika u uredu venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, nakon što je Teheran kazao da će nastaviti dopremati gorivo u Venecuelu, ukoliko Karakas zatraži još zaliha.

„Teheran je jučer ponudio da dostavi Venecueli još goriva i rafinerijskih aditiva. Predsjednik Maduro će vjerovatno prihvatiti ponudu jer nam treba to gorivo“ – kazao je jedan od zvaničnika u u torak.

Drugi zvaničnici izjavili su da će vlada tražiti od Irana još zaliha u nadolazećim sedmicama, kako bi državnoj naftnoj kompaniji PDVSA dala više vremena da oživi svoje kapacitete.

Maduro je u utorak rekao da će posjetiti Teheran kada to omoguće zdravstvene okolnosti prouzrokovane pandemijom koronavirusa kako bi se zahvalio iranskoj vladi i potpisao bilateralni sporazum na visokom nivou, o jačanju energetskih, finansijskih i vojnih veza.

„Dužan sam da odem i lično se zahvalim iranskom narodu“ – rekao je Maduro u televizijskom obraćanju.

Venecuela ima najveće svjetske zalihe nafte. Njene rafinerije mogu proizvoditi više od 1,3 miliona goriva barela dnevno, ali rade na ispod 20 posto kapaciteta, uglavnom zbog nedostatka energije i zamjenskih dijelova zbog američkih sankcija.

Iran je nedavno dostavio pet tankera goriva Venecueli, zajedno s materijalima za rafineriju, uprkos američkim sankcijama i prijetnjama objema zemljama.

Analitičari su ovaj potez Irana opisali probijanjem američke blokade i veliki izazov za administraciju Donalda Trumpa.

izvor

Show More

Related Articles

Back to top button