bliski istok

U slučaju aneksije, svaki Palestinac postat će bomba

 IRIBINA      Savjetnik predsjednika Palestinske samouprave upozorio je na posljedice koje će imati sprovedba plana o aneksiji Zapadne Obale cionističkom režimu Izraela.

Mahmud Al-Habaš, savjetnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, upozorio je da će aneksija još većih dijelova okupirane palestinske Zapadne Obale, kako planira cionistički režim u Tel Avivu, dovesti do talasa nezapamćenog nasilja.

„Palestinski sigurnosni aparat ne radi na sprječavanju sukova između Palestinaca i Izraela. To je izvan naše kontrole. Mi nećemo postati izraelska policija na palestinskim teritorijama“ – rekao je on i dodao:

„Vi niste svjesni stepena pritiska i napetosti među Palestincima. Ukoliko Izrael sprovede aneksiju, svaka palestinska kuća, dječak ili djevojčica, mogli bi se pretvoriti u bure baruta. Kada čovjek izgubi nadu, postaje bomba. Benjamin Netanjahu vodi region u pravcu stvarnog rata i eksplozije. Sve nasilne aktivnosti od 1927.god. pa do danas su šala u poređenju s onim što će se dogoditi nakon aneksije.“

On je istakao da ne prijeti, nego da je činjenica da je Netanjahu svojom odlukom otvorio vrata nasilju.

Abbasov savjetnik je na kraju dao tri prijedloga izraelskoj strani: stvaranje dvije države na osnovu granica iz 1967.god, gdje će Kuds biti palestinska prijestolnica, formiranje jedne demokratske vlade sa istim pravima za sve građane ili „vatra koja će zapaliti sve“.

IZVOR

Show More

Related Articles

Back to top button