svijet

Trump koristi Bibliju za opravdanje nasilja nad Amerikancima

IRIBINA   Iranski predsjednik Hassan Rouhani komentarisao je nedavni potez Donalda Trumpa koji se fotografisao s Biblijom u ruci ispred crkva, u jeku antirasističkih demonstracija u toj zemlji.

Rouhani je rekao da se Trump oslanja na svetu knjigu kršanstva kako bi opravdao naredbu o ubistvima i zločinima nad američkim narodom.

U svojoj izjavi u četvrtak, iranski predsjednik je rekao da SAD trenutno prolaze kroz najgore date u svojoj političkoj i društvenoj historiji, dok se bijesni protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma nastavljaju širom američkih gradova. Demonstracije su započele nakon što je policajac prilikom nasilnog hapšenja Afroamerikanca Georga Floyda, držao koljeno na njegovom vratu sve dok ga nije ugušio.

Policija i sigurnosne snage snažno se obračunavaju s demonstrantima, na naredbu predsjednika Donalda Trumpa, koji je zaprijetio i metcima.

On se u ponedjeljak fotografisao držeći Bibliju u ruci, dok su policajci rastjeravali mirne demonstrante oko Bijele kuće.

„Sramno je da je američki predsjednik posegnuo za Biblijom kako bi opravdao izdavanje naredbe o ubistvima i zločinima nad američkim građanima“ – kazao je Rouhani.

Trumpova fotografija ispred crkve s Biblijom naljutila je nekoliko američkih zastupnika u kongresu i religijskih lidera.

IZVOR

Show More

Related Articles

Back to top button