iran

Lider islamske revolucije Irana, ajatullah Sejjid Ali Hamenei : Imam Homeini razbio je auru nepobjedivosti velesila / “Ne mogu disati” su riječi svih naroda protiv kojih SAD čine zločine

Lider islamske revolucije Irana, ajatullah Sejjid Ali Hamenei, obratio se naciji putem televizije danas 3. juna 2020, na 31. godišnjicu preseljenja na drugi svijet osnivača Islamske Republike Iran, Imama Homeinija. On je u svom govoru istakao da je Homeini razbio pretpostavljenu nepobjedivost velesila na svijetu.

Ajatullah Sejjid Ali Hamenei je odao počast rahmetli Homeiniju, i kazao da je on, decenijama nakon smrti, još uvijek „živ među nama, što bi trebalo tako i ostati“.

Vrhovni iranski lider prisjetio se kako je rahmetli Imam Homeini preobrazio stavove naroda u vezi s takozvanim velesilama i njihovom pretpostavljenom nepobjedivosti, do te mjere da su tadašnji američki vladari priznali da ih je Homeini ponizio.

„Imam, oni koji su radili za njega, i omladina koja se mobilizirala na mahanje njegove ruke, ponizili su supersile u stvarnom smislu te riječi, oduzeli im volju i izbacili ih s pozornice“ – rekao je ajatullah Hamenei danas u Teheranu, dodajući:

„U to vrijeme, niko nije ni pretpostavljao da bi bilo šta moglo biti učinjeno suprotno američkoj volji. Imam Homeini je dokazao da supersile nisu nepobjedive. Bili smo svjedoci onoga  što se dogodilo Sovjetskom Savezu. A danas gledamo SAD i  ono što se raspada tamo. Imam Homeini naučio je mase kako te velike sile mogu biti prevladane.“

Iranski lider osvrnuo se i na demonstracije koje bjesne širom Sjedinjenih Američkih Država, nakon ubistva Afroamerikanca Georga Floyda usljed brutalnog policijskog hapšenja u Minneapolisu.

Ajatullah Hamenei je kazao da je ono s čime se danas suočavaju Sjedinjene Države u obliku protesta rezultat stvarnosti koje su se uvijek skrivale, a koje su se sada izdile na površinu, izazivajući sramotu za američku administraciju.

„Brutalnost koja je sprovedena nad Floydom je ono što SAD rade širom svijeta. Isto su činili u Afganistanu, Iraku, Siriji, Vijetnamu i mnogim drugim zemljama“ – istakao je on rekavši da je to „priroda i karakter američke vlade“.

Također je spomenuo i slogan „Ne mogu disati“ koji američki demonstranti uzvikuju prisjećajući se posljednjih riječi ubijenog Afroamerikanca. On je kazao da su te riječi osjetili svi narodi protiv kojih su Sjedinjene Države počinile brojne zločine. Građani SAD imaju svako pravo da se stide svoje vlade, naročito trenutne, kazao je on.

U drugom dijelu svog obraćanja, ajatullah Hamenei je istakao duh traženja i ohrabrivanja na promjene koji je imao Imam Homeini, nazivajući ga „istinskim liderom“.

Od doba mladalaštva, Homeini je savjetovao na ustanak na Božijem putu, rekao je iranski lider i podsjetio kako je on svojim govorima podsticao duhovnu revoluciju među građanima, naročito među omladinom.

„Imam Homeini je uspio donijeti promjene u cijeloj iranskoj naciji i podstaći narod da izađe iz stanja letargije i kapitulacije pred tlačenjem“ – naglasio je Hamenei.

„On je također proširio odnos nacije prema religiji i podučio da ona nije samo lična stvar.“

Iranska islamska revolucija nije odstupila od svog pristupa koji zagovara promjene, ni nakon odlaska Imama Homeinija, kazao je ajatullah Hamenei navodeći primjere napretka i promjena širom zemlje u brojim sferama u dobu nakon pobjede islamske revolucije.

„Ostvarili smo promjene na različitim područjima i postali snažniji nego prije“ – kazao je i dodao da je revolucionarni stav i živ i danas, ukazujući na naučna i odbrambena dostignuća Islamske Republike Iran.

I u političkoj sferi država sada prikazuje “impozantnu sliku o sebi u svijetu”, primijetio je on, a zatim imenovao primjere željene promjene u određenim domenama.

Kao jednu od željenih perspektiva na polju ekonomije, lider je naveo potencijalno smanjenje ovisnosti o prihodima od nafte.

U društvenoj sferi, on je strogo upozorio da se ne dopušta rast prosječne starosne dobi stanovništva.

Imam Homeini preselio je na ahiret 3. juna 1989.god, u 87. godini. On je bio jedan od istinskih revolucionarnih lidera dvadesetog stoljeća. Predvodio je islamsku revoluciju, borbu iranskog naroda protiv tiranske monarhije koju su podržavale Sjedinjene Američke Države, sve do konačne pobjede 1979.god.

izvor

Show More
Back to top button