iran

‘’Sjećanje na Imama’’, povodom 31. godišnjice preseljenja Imama Homeinija (ra)

Bilješka Mahmouda Heidarija, ambasadora Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini, pod naslovom

U ime Boga!
Prošla je trideset i jedna godina od razdvojenosti od Imama Homeinija i historijskog oproštaja iranske nacije s tim velikim liderom, ali sjećanje na njega još je živo kod njegovih poštovaoca i duhovni magnetizam ove historijske ličnosti traje.
Imam Homeini (ra) je prije pobjede Islamske revolucije cijelom svijetu pokazao svoj otpor naspram monarhističke tiranije, a kada su mnogi dostigli tačku očaja, čvrsto je stajao i nije odustao sve dok nije postigao pobjedu. Povezao je religioznu misao s upravljanjem zajednicom i pokazao da religija može biti nadahnujuća za društvo u današnjem svijetu.
Ideja islamskog jedinstva je strateški plan Imama Homeinija (ra), koji je obećao novi sistem kulture i ideologije u svjetlu solidarnosti muslimanskih društava. Oživljavanje pobožnosti i povratak ljudskog društva duhovnosti i pravdi, sprječavanje širenja ateizma i korupcije, očuvanje političke nezavisnosti islamskih zemalja i uklanjanje okupacije s palestinske zemlje, bili su među istaknutim težnjama ove velike ličnosti.
On, koji je uživao izdašnu podršku iranskog naroda, uspio je poraziti invaziju Baasovog režima, potpomognutog istočnim i zapadnim silama, na Iran, prisiliti agresore na povlačenje i učiniti neostvarenim ciljeve neprijatelja u osmogodišnjem nametnutom ratu protiv Irana.
Nacionalno samouvjerenje i samopouzdanje, socijalna pravednost, samodostatnost, naučni i tehnološki napredak, politička nezavisnost, podrška potlačenima u regiji i svijetu i …, bili su među ciljevima Imama Homeinija, od kojih su neki postignuti, a ostvarenje nekih drugih iziskuje kontinuirani napor.
Ove je godine prvi put da će godišnjica preseljenja ovog velikog vođe zbog izbijanja koronavirusa biti obilježena u Iranu bez velike narodne ceremonije. U Bosni i Hercegovini također, gdje se godišnjica preseljenja rahmetli Imama Homeinija obilježavala svake godine uz sudjelovanje grupe njegovih poštovaoca, ove godine se neće održati kolektivni program radi poštivanja pravila i zdravstvenih protokola.
Poštujemo uspomenu na tog putnika aleje vječnosti na 31. godišnjicu njegova preseljenja i želimo mu beskrajnu Božiju milost.
Mahmoud Heidari,
ambasador Islamske Republike Iran – Sarajevo

Show More
Back to top button