svijet

Donald Trump je na svom Twitteru zaprijetio da će upotrijebiti silu protiv demonstranata i da će sigurnosne snage pucati na njih.

Nastavkom demonstracija u Sjedinjenim Američkim Državama, vojnici iz Sjeverne Karoline i Njujorka dobili su naređenje da se što prije spreme za raspoređivanje u Minneapolisu.

Predsjednik Donald Trump naredio je da vojska izađe na ulice, što u SAD nije zapamćeno još od pobuna u Los Anđelesu 1992.god.

Demonstracije u Minneapolisu i saveznoj državi Minesota traju već četiri noći, a započele su nakon što je usljed nasilnog privođenja, Afroamerikanac Džordž Flojd, izgubio život.

Demonstracije bijesnih građana, koji osuđuju policijsko nasilje i nasilje nad Afroamerikancima, proširile su se i na druge gradove.

Tako je u Detroitu ubijen 19-godišnji demonstrant, a tvrdi se da ubistvo nisu počinile sigurnosne snage.

U Minnesoti, demonstranti su prekršili pravila o zabrani kretanja, Nacionalna garda nije u stanju kontrolisati nerede, a izvještaji govore o šteti i pljačkama.

Ured CNN-a u Atlanti je opkoljen, a demonstranti ispaljuju dimne bombe na policiju koja pokušava zaštititi medijski ured.

Jučer je u Minnesoti uhapšen novinar iste TV mreže, dok se uživo javljajo izvještavajući i nemirima, a Donald Trump je na svom Twitteru zaprijetio da će upotrijebiti silu protiv demonstranata i da će sigurnosne snage pucati na njih

 

.izvor

Show More

Related Articles

Back to top button