vijesti

Vrhovni iranski lider povodom Dana Kudsa: Svi imaju dužnost boriti se protiv virusa cionizma

 

Vrhovni iranski lider danas je povodom Međunarodnog dana Kudsa održao značajan govor, koji su uživo prenosile iranske i međunarodne, kao i online televizije.

Ajatullah Sejjid Ali Hamenei je na početku svog govora čestitao predstojeći Ramazanski bajram svim muslimanima na svijetu, a određivanje Međunarodnog dana Kudsa nazvao mudrim potezom osnivača Islamske Republike Iran, Imama Homeinija, i karikom koja spaja muslimane i ujedinjuje njihov glas u vezi sa svetim gradom Kudsom i Palestinom.

„Glavna politika arogantnih sila i cionizma je da se umanji značaj palestinskog pitanja među muslimanskim društvima i da se ono zaboravi. No, najhitnija obaveza je borba protiv te izdaje“ – kazao je on.

Ajatullah Hamenei je otimanje palestinske zemlje i osnivanje cionističke kancerogene žlijezde s najstravičnijim ubistvima i zločinima, i nastavak te historijske nepravde kroz decenije, nazvao „novim rekordom ljudskog divljaštva i šejtanske zlobe“.

„Glavni faktor i krivac te tragedije su zapadne vlade i njihova ibliska politika. Njihov glavni cilj, kao i jevrejskih kompanija i lobija u stvaranju cionističke vlade i njenom opremanju različitim sredstvima i mogućnostima, čak i atomskim oružjem, bio je formiranje stalne baze u regionu i mogućnost miješanja i kontrole nad regionalnim zemljama“ – istakao je iranski vrhovni lider.

Ajatullah Hamenei je sa žaljenjem kazao da se većina arapskih zemalja, nakon prvobitnog otpora, postepeno predala, i pomogla neprijateljskim ciljevima zaboravljajući ljudsku, islamsku i političku dužnost i arapsku brigu za časti.

„U takvim okolnostima, svitanje zore islamske revolucije u Iranu otvorilo je novo poglavlje u borbi za Palestinu, a pojavom fronta otpora, otežane su okolnosti za cionistički režim, koje će se u budućnosti još više otežati“ – naglasio je vrhovni iranski lider dodajući da je front otpora svakodnevno sve jači i snažniji, a da je front nepravde, nasilja, nevjerstva i arogancije svakim danom sve prazniji, beznadežniji i slabiji.

On je također upozorio da je toj borbi potreban stalni nadzor i oprez, te ispravni proračuni, te da „bi bilo kakav nemar i pogreška u proračunima mogla izazvati tešku štetu“.

U nastavku svog govora, ajatullah Hamenei je uputio sedam važnih savjeta za sve one kojima je palestinsko pitanje značajno i koji brinu za Palestinu.

Njegov prvi savjet bio je da se palestinsko pitanje ne ograničava na samo palestinsko, ili arapsko pitanje.

„Osim što je borba za oslobođenje Palestine borba na Allahovom putu dužnost i poželjno islamsko djelovanje, ona predstavlja i ljudsko i humanitarno pitanje. Oni koji kompromise nekoliko palestinskih elemenata s vladarima nekoliko arapskih zemalja smatraju dozvolom da prelaženje preko tog islamskog i humanitarnog pitanja, u velikoj su zabludi, griješe u shvatanju, ili čak čine izdaju“ – rekao je on.

U drugoj poruci, iranski lider je istakao da je cilj borbe, oslobađanje svih palestinskih teritorija i povratak svih Palestinaca u njihovu domovinu i dodao:

„Ograničavanje borbe na osnivanje države u nekom dijelu te zemlje nije pokazatelj potrage za istinom, niti pokazatelj realnosti. Danas su milioni Palestinaca dostigli nivo misli, iskustva i samopouzdanja da se mogu boriti u toj velikoj borbi, a neka budu sigurni u Božiju pomoć i konačnu pobjedu.“

U nastavku svojih savjeta, lider islamske revolucije je kazao da se muslimanska društva trebaju oslanjati na Uzvišenog Allaha, svoje domaće snage i snažne ruke, i da ne trebaju imati povjerenje u nepravedne zapadne vlade, i neke regionalne zemlje koje ih besramno slijede.

„Danas svijet broji žrtve koronavirusa, jednu po jednu, na cijelom svijetu, ali niko ne pita ko je ubica i odgovoran za stotine hiljada šehida, zarobljenika i nestalih u zemljama u kojima su Amerika i Evropa upalile ratne baklje, niti ko je odgovoran za sve te zločine, otimačinu, uništavanje i nepravdu u Palestini“ – naglasio je Hamenei.

Obraćajući se političkoj i vojnoj eliti u islamskom svijetu, iranski lider je u svojoj četvrtoj poruci istakao da je američka i cionistička politika prebacivanje sukoba iza fronta otpora i izazivanje unutrašnjih ratova, kako bi se cionističkom režimu dala prilika za djelovanje, kao što je učinjeno u Siriji, Jemenu i Iraku i stvaranjem ISIL-a.

Nadalje, on je ukazao na američku pomoć svojim potrčcima u regionu radi normalizacije odnosa s cionističkim režimom Izraela i njegovog prihvatanja kao činjenice.

„Protiv razarajućih i štetnih činjenica treba se boriti. Kao što danas cijeli svijet smatra obaveznom borbu protiv koronavirusa, neophodna je i borba protiv drevnog virusa cionizma. Neće mnogo potrajati, a trudom, vjerom i časti omladine, taj virus će se iskorijeniti u regionu“ – poručio je.

U svom šestom savjetu, ajatullah Hamenei je naglasio da svi moraju pomoći palestinskom narodu u njihovoj svetoj borci, te da će Islamska Republika Iran ponosno učiniti sve što može na tom putu, kao što je činila i dosad pomažući Gazi naoružanjem da se može oduprijeti vojnim napadima cionističkog neprijatelja.

Ukazujući na veliku odgovornost koju nosi Palestinska samouprava sa sjedištem u Ramallahu, on je naglasio da se s „divljim neprijateljem može govoriti samo jezikom sile i moći“.

„Podloga za tu moć, hvala Bogu, postoji u hrabrom i otpornom palestinskom narodu, a palestinska omladina danas je žedna odbrane svog dostojanstva.“

Osvrćući se na djelovanje grupa otpora poput Hamasa i Islamskog džihada u Palestini, kao i Hezbollaha u Libanonu, iranski lider je kazao da su oni dokazali da se zločinačka cionistička vojska može poraziti.

„Svijet neće zaboraviti da je zločinačka cionistička vojska bila primorana da se povuče s juga Libanona pod snažnim napadima Hezbollaha, kao ni preklinjanje za primirjem“ – dodao je.

Ajatullah Sejjid Ali Hamenei se osvrnuo i na nedavni potez vlade jedne evropske države (Njemačke), koja je libanonski Hezbollah proglasila ilegalnom organizacijom i rekao:

„Ilegalni su režimi poput Amerike koja proizvede ISIL, i poput te evropske države koja je svojim hemijskim oružjem u iranskom gradu Bane i iračkom gradu Halabče ubila hiljade osoba, pa se zavijek mora stidjeti.“

Na kraju, on je istakao da Palestina pripada svim Palestincima i da oni trebaju vladati njome, te je ponovio prijedlog Islamske Republike Iran da se u Palestini održi referendum na kojem bi učestvovali svi pripadnici palestinskog naroda i vjera, koji bi odlučili o sudbini i upravljanju svojom zemljom.

„Ono što zasigurno mora otići je cionistički režim i cionizam“ – istakao je on, negirajući optužbe zapadnih medija za antisemitizam, nazivajući ih neosnovanim.

Vrhovni iranski lider također se prisjetio velikih šehida koji su svoj život dali na putu oslobađanja Kudsa i borbe protiv cionizma, poput Ahmeda Jasina, Fathija Šekakija, Sejjida Abbasa Musavija, kao i legendarnog zapovjednika Kasima Sulejmanija, bez čijeg prisustva se po pvi put u historiji obilježava Dan Kudsa. Za sve njih, on je zatražio Božiju milost i nagradu, i proučio El-Fatihu.

izvor

Show More

Related Articles

Back to top button